Entri 13
Boleh dikatakan ramai rakyat Malaysia yang tak suka sarapan pagi dan ada juga sering beri alasan tak sempat sarapan. Tak kira mereka pekerja, pelajar atau suri rumah. Apabila bangun pagi, masing-masing sibuk bersiap, menguruskan anak-anak sampai sarapan pun tak sempat.
Seelok-eloknya makan sarapan pagi secepat mungkin, lebih kurang 30 minit sehingga 1 jam selepas bangun tidur. Jadi, salah satu tips untuk turun berat badan, jangan sesekali skip atau tinggalkan sarapan pagi.
Cadangan Sarapan Pagi Yang Baik Untuk Turunkan Berat Badan
1. Lebihkan Protein
Protein boleh didapati melalui telur,
produk susu, kekacang, biji-bijian, ikan,
daging dan lain2 lagi.
Pengambilan protein pada waktu pagi
akan mengurangkan rasa lapar dan
membantu anda untuk makan sedikit
selepas itu. Telur adalah sumber protein
terbaik. Sumber makanan berprotein
boleh mencegah rasa lapar dan
membekalkan tenaga sepanjang hari.
2. Kalori
Jumlah kalori yang diperlukan untuk
sarapan pagi bagi menurunkan berat
badan lebih kurang 300 hingga 350
kalori.
Antara sumber kalori untuk sarapan
adalah seperti pisang, beras merah, oat,
bijirin, telur atau sayuran bertepung
seperti brokoli yang dijadikan sebagai
jus.
Oat dan emping adalah sumber bijirin yang bagus di ambil sebagai sarapan
pagi. Beli je emping jagung Kellog's ke
atau jenama2 lain. Tapi kalau makan oat
lagi bagus sebab oat tinggi serat dan bagi
rasa kenyang lebih lama. Ada sesetengah
orang tak boleh makan oat, muak
katanya. Jika anda seperti ini, boleh
tambahkan ramuan lain seperti epal,
strawberri, kismis, kacang dan coklat.
3. Karbohidrat
Sebanyak 45% hingga 55% jumlah
kalori perlu dipenuhi dengan
karbohidrat yang boleh menghasilkan
sumber tenaga.
Namun begitu, cubalah hindari
makanan-makanan manis atau
makanan-makanan yang diproses
seperti gula dan pasta.
Sebaliknya beras merah, biji-bijian
seperti gandum, buah-buahan dan sayur-
sayuran sangat digalakkan.
4. Lemak
Lemak diperlukan sekitar 30% hingga
35% dari jumlah kalori yang di ambil
semasa sarapan
Daging berlemak dan keju adalah
makanan berlemak yang tidak baik
untuk diet. Apapun sumber makanan
berlemak yang sihat adalah seperti
minyak zaitun, kekacang, biji-bijian,
mentega dan ikan.
5. Serat
Badan kita perlukan serat setiap hari
sekitar 25% daripada sarapan yang
diambil.
Antara sumber serat yang baik untuk
sarapan adalah sayuran berdaun hijau,
epal, buah pear dan pelbagai jenis buah
berri. Selain itu serat juga boleh
diperolehi dari sumber biji-bijian seperti
bunga matahari, beras merah atau
kekacang.
6. Gula
Gula bermanfaat sebagai "energy
booster". Elakkan penggunaan gula
pasir, sebaiknya dapatkan daripada gula
semulajadi yang boleh didapati dari
pelbagai jenis buah-buahan. Selain itu
boleh juga gantikan gula dengan madu
kerana ia tidak akan mengganggu
kesihatan anda di masa akan datang.
Jadi, jangan tinggal lagi sarapan ye. Semoga info ini bermanfaat buat anda. Selamat mencuba.
Protein boleh didapati melalui telur,
produk susu, kekacang, biji-bijian, ikan,
daging dan lain2 lagi.
Pengambilan protein pada waktu pagi
akan mengurangkan rasa lapar dan
membantu anda untuk makan sedikit
selepas itu. Telur adalah sumber protein
terbaik. Sumber makanan berprotein
boleh mencegah rasa lapar dan
membekalkan tenaga sepanjang hari.
2. Kalori
Jumlah kalori yang diperlukan untuk
sarapan pagi bagi menurunkan berat
badan lebih kurang 300 hingga 350
kalori.
Antara sumber kalori untuk sarapan
adalah seperti pisang, beras merah, oat,
bijirin, telur atau sayuran bertepung
seperti brokoli yang dijadikan sebagai
jus.
Oat dan emping adalah sumber bijirin yang bagus di ambil sebagai sarapan
pagi. Beli je emping jagung Kellog's ke
atau jenama2 lain. Tapi kalau makan oat
lagi bagus sebab oat tinggi serat dan bagi
rasa kenyang lebih lama. Ada sesetengah
orang tak boleh makan oat, muak
katanya. Jika anda seperti ini, boleh
tambahkan ramuan lain seperti epal,
strawberri, kismis, kacang dan coklat.
3. Karbohidrat
Sebanyak 45% hingga 55% jumlah
kalori perlu dipenuhi dengan
karbohidrat yang boleh menghasilkan
sumber tenaga.
Namun begitu, cubalah hindari
makanan-makanan manis atau
makanan-makanan yang diproses
seperti gula dan pasta.
Sebaliknya beras merah, biji-bijian
seperti gandum, buah-buahan dan sayur-
sayuran sangat digalakkan.
4. Lemak
Lemak diperlukan sekitar 30% hingga
35% dari jumlah kalori yang di ambil
semasa sarapan
Daging berlemak dan keju adalah
makanan berlemak yang tidak baik
untuk diet. Apapun sumber makanan
berlemak yang sihat adalah seperti
minyak zaitun, kekacang, biji-bijian,
mentega dan ikan.
5. Serat
Badan kita perlukan serat setiap hari
sekitar 25% daripada sarapan yang
diambil.
Antara sumber serat yang baik untuk
sarapan adalah sayuran berdaun hijau,
epal, buah pear dan pelbagai jenis buah
berri. Selain itu serat juga boleh
diperolehi dari sumber biji-bijian seperti
bunga matahari, beras merah atau
kekacang.
6. Gula
Gula bermanfaat sebagai "energy
booster". Elakkan penggunaan gula
pasir, sebaiknya dapatkan daripada gula
semulajadi yang boleh didapati dari
pelbagai jenis buah-buahan. Selain itu
boleh juga gantikan gula dengan madu
kerana ia tidak akan mengganggu
kesihatan anda di masa akan datang.
Jadi, jangan tinggal lagi sarapan ye. Semoga info ini bermanfaat buat anda. Selamat mencuba.
Sumber :
caraturunberatbadan.com, fydanoh.com
No comments:
Post a Comment