My Blog List

Thursday 6 October 2016

MAKANAN2 UNTUK MENGAWAL GEJALA BERLEBIHAN ESTROGEN

Teks : Roslina Awang
Entri 7

Hormon estrogen penting bagi banyak fungsi tubuh badan wanita serta ciri2 kewanitaan dan kecantikan. Tapi bila berlebihan dan tak seimbang estrogen boleh menimbulkan bermacam2 penyakit dan gangguan.

Diantaranya ;
1. Tumbuhan fibroid, adenomyosis dan kanser rahim.
2. Tumbuhan adenoma dan kanser payudara.
3. Kemandulan dan sukar hamil.
4. Perdarahan rahim.
5. Pada lelaki menyebabkan lemah tenaga batin dan 'pondan'

Sumber asli hormon estrogen bagi wanita ialah kilang ovary, adrenal dan lemak badan.
Setengah makanan saperti makanan dari kacang soya juga jadi sumber phytoestrogen.
Bahan plastic dan sterofoam dan insecticide dan spray pewangi mengeluarkan xenoestrogen.


MAKANAN2 YANG BERTINDAK SEBAGAI ANTI ESTROGEN

Makanan2 ini mengadungi aromatase inhibitor yang blok pembentukkan estrogen. Juga mengandungi bahan2 lain saperti sterols, quercetin, DIM, chlorophyls, resveraterol, proanthocyanidin, flavanoids.

1. Buah delima/promagenate.
2. Sayur2 broccoli, kobis, califlour, bak choy, raddish.
3. Minyak zaiton.
4. Cendawan.
5. Anggor merah dan biji.
6. Oats
7. Teh hijau.
8. Buah2 citrous - lemon, limau nipis, grape fruits
9. Kacang2 almond, walnut, peanuts, gajus. Yang tidak diroasted.
10. Bawang merah.
11. Kunyit.
12. Spirulina, chorella
13. Sayur2 hijau , sawi, bayam, salad dll.
14. Minyak kelapa dara.
15. Bawang putih
16. Kucai dan celery
17. Berries - blue berries, black currant.
18. Maca
19. Fax seeds
20. Makanan2 fermented - yogat, tapai, kimchi. Bekalkan probiotik atau bakteria baik.


Sumber:
- Dr Hamid Arshat -


Rawat masalah dalaman anda dengan Jamu Adara. Hubungi Kak Ros di nombor +6010-5112725 (Whatsapp saja) untuk info lanjut.


#JamuAdara #JamuManjakani #Manjakani

No comments:

Post a Comment